web tasarim kursu : html dersleri Web tasarimi puf noktalari : uygulamalar
html uygulamalari : upload : hosting alimi
 

Frame Ornegi

 

Eger benimle ve diger web tasarimcilarla haberlesmek istiyorsaniz buraya tiklayarak mailing listeme uye olun

Sitemi Destekleyenler:

Frame'ler ( cerceve )

Frame turkce olarak cerceve anlamina gelmektedir. ve web sayfalarinda genellikle arabirim yapiminda kullanilir.

Cercevelerin mantigi oldukca basittir. Frame yontemiyle web sayfasinda cerceveler olusturulur ve bu cercevelere ayri sayfalarin yuklenmesi saglanir. Ayri sayfalarin yuklenmesine ornek olarak hazirladiginiz bir menu sayfasini sola ve icerik sayfasinida diger cerceveye yerlestirebilir ve boylece web sayfanizda gezintiyi kolaylastirmis oluruz.

buraya tiklayarak ornek bir frame sayfasina ulasabilirsiniz. Acilan sayfayi linklere tiklayarak inceleyiniz.

Ornekte gordugunuz gibi cerceveler ile kullanisli ve kolay bir arabirim hazirlayabilirsiniz. butun linkler 2. cercevede acilir ve boylece her sayfa icin ayri bir link bolumu yapmaniz gerekmez.

simdi cerceve(frame) kullanilan bir sayfanin icerecegi taglari inceleyelim.

<frameset></frameset> bu sayfada <body></body> tagi'nin yerini alir. Frame sayfalarinde <body> tagi kullanilmaz ve yerine <frameset> tagi kullanilir. Bu tag ile pencere sayisini ,buyuklugunu ve bunun gibi bir kac ozelligi belirleyen parametreler kullanilir. simdi bunlari inceleyelim...

cols : bu parametre ile web sayfasinda kac adet kolon(dikey cerceve ) olacagi ve buyuklukleri belirlenir. bu parametre'ye iki sekilde deger verilir.

1.pixel : Pixel degerinden cercevelerin boyutunu belirler. Ornek : cols="100,200,*" : bu parametre ile birinci kolonun 100px, ikinci kolonun 200px ve ucuncu kolonun ise sayfada arta kalan buyuklukte olacagi belirlenmistir.
2.yuzde : ikinci secenek ise yuzde olarak belirlemektir. bu sekilde kolonlarin sayfanin yuzde kaci kadar olacagi belirlenebilir. Ornek : rows="30%,70%"

rows : bir onceki parametre ile ayni sekilde kullanilir ve kac adet yatay frame olacagini belirler.

border : bu parametre ise frameler arasindaki borduru belirler. genis aciklama icin tiklayiniz

bordercolor : bodurun rengini belirler.

framespacing : bu parametre ise frame (cerceve) ler arasindaki boslugu pixel degerinden belirler.

<frameset> tagiyla cerceveleri bicimlendirmeyi ve belirlemeyi ogrendiniz. Simdi ise cercevelere degisik sayfalarin nasil yuklenecegini anlatacagim.

Daha once soyledigim gibi cercevelere birbirinden bagimsiz html sayfalari yuklenir ve boylece bir web sayfasinda birkac html dosyasi acilmis olur. Acilacak html dosyalarini belirlemek icin ise <frame> tagi kullanilir.<frameset> taginda cols veya rows parametreleriyle buyuklukleri belirlenen cercevelerin her biri icin ayri bir <frame> tagi kullanilir. Ilk kullanilan <frame> tagi buyuklugu ilk belirlenen cerceveyi olusturur. Simdi <frame> taginin parametrelerini inceleyelim.

src : cerceve(frame) 'ye yuklenecek sayfayi belirler. Ornek : <frame src="menu.html">

name : cerceveye isim verir.

scrolling : cercevede scrollling (sayfayi asagi veya yukariya hareket ettirilebilmesi.) olup-olmayacagini belirler. Bu parametre uc degere sahiptir : bunlar : yes , no ve auto dur. yes scrolling olacagini. no scrolling olmayacagini auto ise gerekirse scrolling olacagini gerekmez ise olmayacagini belirler. Ornek : <frame src="menu.html" scrolling="auto">

border : bordur kalinligini belirler.

frameborder : bordurun olup - olmayacagini belirler. degerleri : yes , no , auto

bordercolor : bodurun rengini belirler.

noresize : cercevelerin boyutlandirilamaz oldugunu belirtir.Eger bu parametre yazilmazsa cerceveler kullanici tarafindan boyutandirilabilir. Ornek : <frame src="menu.html" noresize>

frameler icin kullanilan kodlar bu kadar simdi asagidaki basit frame kodunu inceleyiniz.

sonraki sayfa:
Frame ornegi