web tasarim kursu : html dersleri Web tasarimi puf noktalari : uygulamalar
html uygulamalari : upload : hosting alimi
 

Formlar - 2

 

Eger benimle ve diger web tasarimcilarla haberlesmek istiyorsaniz buraya tiklayarak mailing listeme uye olun

Sitemi Destekleyenler:

Formlar

Formlar genellikle web sayfalarindaki bir bilgiyi bir veritabanina veya bir mail adresine gonderir. Formlarin kullanmasi kolaydir; bu yuzden herkes kullanabilir ve bir formun e-mail adresinize yollanmasini saglayabilirsiniz. Formu bir cok amacla kullanabilirsiniz iste bunlardan bir kaci:

  • bir feedback (oneri) formu yapabilir ve ziyaretcilerinizin dusuncelerini ogrenebilirsiniz.
  • istek formu hazirlayabilir ve boylece ziyaretcilerinizin ne istediklerini ogrenebilirsiniz.
  • ziyaretcilerinize hazirlayacaginiz bir bilgi formu ile ziyaretcileriniz hakkinda bilgi sahibi olabilirsiniz...

Formlar bazi elemanlardan olusur bunlar:plain text entry (duz yazi girisi) , password entry (sifre girisi)....vb. Simdi bu form elemanlarini inceleyelim.

<form> tagi ve parametreleri

<form></form> taglari bir formu olusturur ve form elemanlarinin taglari bu kodlarin arasina yazilir.Form taginda kullanilan bir kac parametre vardir :

method : Bu parametre formun hangi metodile yollanmasi gerektigini belirler. Bu parametreye atanabilecek 2 adet deger vardir : get , post. Get methodu nu su an anlatmayacagim ve post metoduyla formun nasil bir mail olarak yollanmasini anlatacagim. bu methodun yazimi su sekildedir : <form method="post"> </form>

action : Bir formun gonderilmesi icin ilk olarak nereye gonderilecegini belirlemeniz gerekecektir.Bu isi action parametresi yapar. Post metodu ile mail atmaniz icin ilk olarak bir cgi script e ihtiyaciniz olacaktir. Bu scriptin adresini (formu nereye yollamaniz gerektigini) web sitenizi barindirdiginiz firmadan ogrenebilirsiniz. Ornek verecek olursak eger web sitenizi www.geocities.com da barindiriyorsaniz formdaki action kismi su sekilde olmalidir.

ACTION="/cgi-bin/homestead/mail.pl?kullaniciadi"
Buradaki kullanici adi yerine geocities kendi kullanici adinizi girmelisiniz. eger baska bir ornek verecek olursak : www.8m.com da web sitenizi barindiriyorsaniz ; action parametresine action="/cgi-bin/cgiemail" yazmalisiniz. Form bu barindirma firmalarina uye olurkan verdiiniz mail adresine gonderilecektir.Simdi geocities.com ve 8m.com icin iki ornek kodu inceleyiniz. Ornek:

<form method="post" action="/cgi-bin/homestead/mail.pl?kullaniciadi"></form>

<form method="post" action="/cgi-bin/cgiemail"></form>

Plain Text Entry (duz yazi girisi)

duz yazi girisi en cok kullanilan form elemanlarindan birisidir.simdi bu tagi inceleyelim: Bu tagin sade sekli soyledir :   <input type="text"> bu tagda "input" giris anlamindadir. type ise girisin seklini belirler ve ornekte "text" ile girisin bir yazi girisi olacagi belilenmistir. Duz yazi girisinin bu sade kodlarla gorunusu su sekildedir.

     duz yazi girisinin boyutunu, kac karakterlik yazi girilebilecegini ve sayfa ilk yuklendiginde varsayilan degerini bicimlendirebilirsiniz. Ornek:

<input type="text" value="varsayilan" maxlength="15" size="7">

ekran goruntusu:
ornekte : value="varsayilan" sayfa yuklendiginde formda yazan yaziyi ... maxlength="15" en fazla girilebilir karakter sayisini ... size="12" giris alaninin buyuklugunu belirlemektedir.

Password Entry ( sifre girisi )

sifre girisi de text girisi gibi <input> tagiyla yapilmaktadir ve type="" parametresine deger olarak "text" yerine "password" yazilmaktadir . Butun ozellikleri duz yazi girisi ile aynidir. Ornek:

<input type="password" size="10" maxlength="8">

sonraki sayfa:
Formlar - 2